Cisco: Nytt certifieringsprogram

Den 24 februari 2020 rullar Cisco ut sitt nya certifieringsprogram, och alla gamla certifieringar ersätts av nya. Det betyder inte att din nuvarande certifiering blir ogiltig, tvärtom finns det goda skäl att göra klart den innan det nya programmet släpps!

Här är några exempel på vad som händer:

  • Spåren blir färre, framförallt på Associate-nivån (CCNA)
  • Du behöver inte ta en CCNA först för att bli CCNP, utan kan gå direkt på den certifiering du önskar
  • Har du en certifiering sedan tidigare, kommer denna att automatiskt konverteras till en eller flera av de nya
  • Har du bara klarat vissa av testen i en certifiering, kan även dessa bli automatiskt konverterade till nya, beroende på vilka test du tagit

Du som har en CCNA 

Idag kan en CCNA vara inriktad på ett specifikt spår. Oavsett i vilket spår du tagit din befintliga CCNA, kommer du att föras över till den nya CCNA, som är en och samma för alla. 

Du som har en CCNP eller CCIE 

Det att kommer finnas fem spår inom de nya CCNP och CCIE - Enterprise, Security, Service ProviderCollaboration och Data Center. För dig som har en gällande CCNP eller CCIE kommer din certifiering att konverteras till den närmast motsvarande av de nya, plus att du får en eller flera sk Specialist-certifieringar baserat på hur du är certifierad idag. 

Du som inte är färdig med din certifiering 

Har du tagit vissa test men inte alla i en viss certifiering är det hög tid för dig att ta tag i detta. Vissa test, eller kombinationer av test, kommer att konverteras till motsvarande test i det nya programmet, men inte alla. Det allra säkraste är att du tar färdigt hela certifieringen senast 23 februari, men om detta inte är möjligt är det viktigt att du fokuserar på att klara rätt delmoment för att inte gå helt lottlös. 

Ta del av våra guider till de nya certifieringarna här nedan.

Kursprogrammet för de nya certifieringarna kommer att lanseras undan för undan fram till den 24 februari.